Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Facebook       Twitter       WordPress

Cum se trateaza schizofrenia?

posted: 2012-03-12

Cele mai bune rezultate se obtin prin combinarea unui tratament medicamentos (antipsihotice) cu tratamentul psihosocial.

Antipsihoticele se dovedesc in general eficace in a controla halucinatiile si ideile delirante. Administrate in mod sustinut, previn instalarea recaderilor. Dimpotriva, actiunea lor asupra simptomelor negative este mai redusa.

Antipsihoticele isi exercita efectele prin blocarea receptorilor pentru dopamina. Antipsihoticele atipice isi exercita efectele atat asupra receptorilor dopaminergici cat si asupra celor ptr serotonina, alt neurotransmitator.

Tratamentele psihosociale isi propun sa ajute pacientul si pe familia acestuia sa faca  fata bolii si problemelor pe care aceasta le creeaza.

Forma cea mai potrivita de tratament (psihoterapie de sustinere, readaptare psihosociala, terapie familiala) va fi aleasa de echipa terapeutica in parteneriat cu beneficiarul. Toti pacientii (si, daca este posibil, si familiile acestora) ar trebui sa participe la un program psihoeducativ dupa un prim episod de schizofrenie, pentru a primi informatii asupra bolii, a tratamentului, precum si a evolutiei acesteia pe termen indelungat.

Cum fiecare pacient reactioneaza diferit la diferitele tipuri de antipsihotice (si sunt destul de multe), este absolut necesar sa se gaseasca medicamentul si dozele adecvate fiecarui caz in parte. Obiectivul tratamentului este de a combate in mod eficient simptomele schizofreniei limitand cat mai mult cu putinta efectele secundare ale medicatiei. Pentru a atinge acest obiectiv este nevoie de timp si uneori este necesar sa incercam mai multe medicamente pentru a-l gasi pe cel eficace.

In cele mai multe dintre cazuri, antipsihoticele reusesc in cateva saptamani sa elimine sau sa reduca considerabil simptomele pozitive ale schizofreniei. In medie, rezolvarea unui episod acut necesita circa patru pana la sase saptamani de tratament. Sunt necesare apoi inca cel putin trei luni pentru a ajusta dozele si, eventual, a gasi acel antipsihotic care sa permita prevenirea recaderilor, cu minimum de efecte secundare posibil.

Sunt si perioade in care medicul poate prescrie si alte medicamente pentru a trata anxietatea, depresia, tulburarile de somn sau eventualele efecte secundare persistente si suparatoare ale antipsihoticelor.

Cat timp trebuie administrate antipsihoticele?

Dupa un prim episod psihotic, este de preferat sa se mentina tratamentul antipsihotic timp de unul sau de doi ani. Dupa cel de-al doilea episod psihotic, tratamentul antipsihotic va dura cel putin cinci ani. Riscul de recadere ramane ridicat, iar, uneori, este necesar sa se mentina antipsihoticele pe termen nelimitat, mai ales daca recaderile au fost grave. Durata tratamentului depinde, in ultima instanta, de analiza raportului risc/beneficii, in fiecare caz in parte.

Care sunt efectele secundare cele mai frecvente ale tratamentului?

Numerosi pacienti se simt tulburati atunci cand citesc lungile liste de efecte secundare posibile aflate in prospectul medicamentelor. Multe dintre aceste efecte sunt, in realitate, foarte rare. O discutie cu medicul il va ajuta pe pacient sa plaseze lucrurile in contextul lor real.

Simptomele bolii sau efectele secundare ale medicatiei pot antrena uneori aparitia unor probleme legate de coordonare sau de concentrare. Pacientii ar trebui sa ceara avizul medicului in privinta  conducerii unui automobil sau a manevrarii unor aparate periculoase.

Intrucat fiecare pacient reactioneaza in mod specific la un anume medicament, este nevoie de timp ptr ca medicul sa poata determina (modificand dozele sau schimband medicamentul) care antipsihotic este cel mai indicat in cazul unui pacient anume.


Vezi toate noutatile